Egy egyszerű, otthoni lábápolási rutint te is könnyedén kialakíthatsz, és így megelőzheted például a bőröd kiszáradását, a sarkak kirepedezését. A lábaid rendszeres ápolása abban is segít téged, hogy észrevedd, ha valami komolyabb bőrproblémád van, amivel már szakemberhez kell fordulni.

1. TARTSD TISZTÁN ŐKET

Tudjuk, tudjuk, hogy tiszták a lábaid, nem gondoltunk mi sem az ellenkezőjére. Mindössze arra szeretnénk figyelmeztetn, hogy nem elég, ha csak egy kis tusfürdővel és melegvízzel lelocsolod őket a nap végén. Ugyanolyan gondosan kell őket megtisztítanod, mint a kezeidet: ügyelj például a lábujjaid közére is! A talpaid és a sarkaid mélytisztításához használj valamilyen speciális kefét vagy erősebb dörzshatással rendelkező szivacsot - főleg nyaranta, amikor a papucsokban és a nyitott szandálokban elkerülhetetlen, hogy por, piszok érje a lábaidat. Az alapos tisztítás a legjobb védekezés a kellemetlen lábszag ellen, amit sokszor baktériumok is okozhatnak!

2. SZÁRÍTSD MEG ŐKET ALAPOSAN

Miután megtisztítottad a lábaidat, nagyon fontos, hogy alaposan meg is szárítsd őket. Nem győzzük eléggé hangsúlyozni ennek a fontosságát: a baktériumok és gombák ugyanis a meleg, nedves környezetben nagyon jól érzik magukat! Ügyelj arra, hogy a lábujjaid közét is szárazra töröld.

3. ÁLLÍTSD MEG A FERTŐZÉST

Ha véletlenül elkaptál egy bőrfertőzést, vagy netán valamelyik családtagod küzd vele, akkor nagyon ügyeljetek rá, hogy ne használjatok közös törülközőt, zoknit vagy papucsot. Minél hamarabb szakemberhez fordultok, annál könnyebb kezelni a problémát!

4. HIDRATÁLJ, HIDRATÁLJ, ÉS ISMÉT: HIDRATÁLJ...

A bőröd egészségének és hidratáltságának megőrzéséhez elengedhetetlen a tápláló lábkrém használata reggel és este - főleg nyáron, amikor a lábad bőre könnyen kiszárad is kirepedezik. Próbáld meg a lábápolást a napi testápoló rutinod részévé tenni, és ne csak a lábszáradon használj hidratáló krémet.

5. A KÖRÖMVÁGÁS FONTOSSÁGA

A lábujjak körmét rendszeresen formára kell vágni, hogy megelőzd a megvastagodásukat, vagy ami rosszabb: a benőtt körmöket. Használj speciálisan erre a célra alkalmas körömcsipeszt, és mindig egyenesre vágd a körmök végét, követve annak természetes formáját. Ne vágd le túlságosan a köröm széleit, mert ez kisebesedéshez, a köröm benövéséhez, és akár fertőzésekhez is vezethet. Ha a lábujjkörmeid megvastagodtak, és nehezen tudod őket formázni, akkor áztasd be a lábadat melegvízbe előtte. Ha pedig így is problémás a helyzet, mindenképpen keres fel egy szakembert, aki segít neked a körmeid rendbetételében.

6. FRISSESSÉG A LÁBNAK

A rendszeres lábápolás és tiszta zoknik mellett a cipőválasztással is tehetsz a lábaid frissességéért: próbáld meg naponta váltogatni a lábbeliket, így egy-egy cipőt megfelelően megszárad a következő alkalomig. Semmi gond nincs a lábizzadással, ez egy természetes folyamat, főleg nyáron. Viszont ha ez diszkomfort érzéssel, vagy kellemetlen lábszaggal társul, próbálj ki egy izzadásgátló lábspray-t.